Student tijdens de spits de trein uit, forens er in

Waarom u op ‘forensdagen’ altijd maar weer de auto van de zaak pakt? Waarschijnlijk omdat de trein in de spits overbevolkt wordt door studentenvolk. Het ‘slimme studeren’ moet daar verandering in brengen…

Scholieren en studenten vullen gemiddeld zo’n 35 tot 70 procent van de bussen, treinen, trams en metro’s in de spits, meldt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Die drukte zorgt ervoor dat forenzen de auto blijven gebruiken om naar hun werk te gaan. Dat moet anders.

OVIn het onlangs gestarte platform Slim Studeren Slim Reizen zoeken vervoerders, beleidsmakers, scholieren en studenten samen naar een oplossing voor dit probleem. Hard nodig omdat de drukke spits leidt tot hogere kosten en het spoor dicht dreigt te slibben. In 2017 krijgen namelijk ook nog eens zo’n 160.000 mbo-studenten een ov-studentenkaart.

Een website moet straks tips aan scholieren en studenten geven over hoe ze de spits kunnen mijden. Maar ook zullen er pogingen worden gedaan om het reisgedrag van jongeren te beïnvloeden.

Of dat gaat lukken? Op de website van de Universiteit Twente wordt een student hierover geïnterviewd. “Voor elke honderd meter pak ik de bus. Het is gratis, dus waarom zou ik gaan lopen?”

Tips die tijdens een brainstormsessie werden gegeven varieerden van het instellen van sta-coupés voor studenten, alleen ritjes boven de 1,5 kilometer subsidiëren tot gratis OV-fietsen.

Doe die leaseauto nog maar niet de deur uit…

Lees ook:Lease je eigen privéauto
Lees ook:Vergelijkingssite voor privélease karretjes
Lees ook:LeasePlan leasetopper: Volvo V60 Plug-in Hybrid
Lees ook:Ex-leasekarretjes populair als tweedehands
Lees ook:De comeback van Peugeot op de leasemarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.