Rijkswaterstaat gebruik (onterecht) privégegevens leaserijders

Ophef over het verkeersonderzoek van Rijkswaterstaat waarbij de samenwerking werd opgezocht met leasemaatschappijen, onder andere Arval. Persoonlijke informatie van duizenden leaserijders is gedeeld met de leasemaatschappij – wat ook aanvankelijk de bedoeling was. Maar juridisch blijkt het niet te kloppen.

Rijkswaterstaat heeft in het kader van een groot verkeersonderzoek de kentekens van 750.000 automobilisten via camera-apparatuur heeft vastgelegd. Van deze groep zijn er 160.000 automobilisten uitgenodigd voor een enquête. Daaronder zijn 7500 automobilisten die een auto leasen bij leasemaatschappij Arval.

snelweg_cameraOm die laatste groep te bereiken heeft Rijkswaterstaat Arval gevraagd om een uitnodigingsbrief aan de leaserijder door te sturen. In de brief stonden ook de locatie en het tijdstip waarop de automobilist is vastgelegd. Deze informatie is nu dus ook bij de leasemaatschappij bekend.

Volgens juristen is Rijkswaterstaat daarmee de fout in gegaan. Hoogleraar recht in de informatiemaatschappij Gert-Jan Zwenne in RTL Nieuws: “Ik heb de indruk dat ze hier de wet overtreden, omdat het een bovenmatige, irrelevante gegevensverwerking is. Ze stellen uw leasemaatschappij in kennis van informatie die uw leasemaatschappij niet nodig heeft en ook helemaal niets aangaat.”

Hoogleraar regulering en technologie Bert-Jaap Koops: “Dit lijkt inderdaad een geval van disproportionele gegevensverstrekking. Het doorgeven van de specifieke gegevens is volstrekt overbodig”.

Of uw gegevens nog op de burelen van de leasemaatschappij liggen? Volgens Arval blijkt dat niet het geval. Alle gegevens zijn inmiddels vernietigd.

Lees ook:App toont boetebedrag bij te hard rijden
Lees ook:U wilt uw leaseauto niet delen (maar de baas wel)
Lees ook:Ex-leaseauto’s: betrouwbaar of niet?
Lees ook:Leaserijders Rabobank aan de mobiliteitskaart
Lees ook:Plug-in leaserijders: Ampera en Volt het meest zuinig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.