Categorie: "Juridisch"

Rijkswaterstaat gebruik (onterecht) privégegevens leaserijders

Ophef over het verkeersonderzoek van Rijkswaterstaat waarbij de samenwerking werd opgezocht met leasemaatschappijen, onder andere Arval. Persoonlijke informatie van duizenden leaserijders is gedeeld met de leasemaatschappij – wat ook aanvankelijk de bedoeling was. Maar juridisch blijkt het niet te kloppen.

Rijkswaterstaat heeft in het kader van een groot verkeersonderzoek de kentekens van 750.000 automobilisten via camera-apparatuur heeft vastgelegd. Van deze groep zijn er 160.000 automobilisten uitgenodigd voor een enquête. Daaronder zijn 7500 automobilisten die een auto leasen bij leasemaatschappij Arval.

Afkoopsom leasecontract vaak buiten proportie

Vaak zijn afkoopbedragen van leasecontracten buiten proportie, meldt de Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ). De berijder krijgt de rekening gepresenteerd en kan hier niets meer tegen beginnen.

De leasemaatschappij berekent al zijn gederfde winsten door en gaat uit van een extreem lage handelsprijs van de ingeleverde auto. De werkgever legt de schade 1 op 1 door bij de werknemer en neemt geen verantwoording om de hoogte van het bedrag aan te vechten. Dit resulteert in afkoopbedragen van duizenden euro’s of overnameprijzen die de nieuwwaarde van de auto soms zelfs overstijgen.

Leaseauto gestolen? U draait er niet voor op

De Hoge Raad moest er aan te passen komen, maar die heeft nu bepaald dat een werkgever zijn werknemer niet aansprakelijk kan stellen als zijn leaseauto wordt gestolen. Ook al had hij zijn sleutelbos (inclusief autosleutels) in de voordeur laten zitten tijdens het uitlaten van de hond…

sleutelbosKosten van dit ‘slordigheidje’? Ruim 11.000 euro. Het werd door de leasemaatschappij (LeasePlan) doorbelast aan de werkgever, pensioenuitvoerder APG. Die schoof de rekening vervolgens door naar de betreffende werknemer, een verzekeringsarts. Want in de leaseregeling stond immers: ‘Is de schade het gevolg van schuld, opzet of grove roekeloosheid, dan is werknemer voor het geheel van die schade aansprakelijk De schade zal worden verhaald op de werknemer door inhouding op het salaris.’

Flits! Daar ging weer een zilveren Audi

Tip voor leaserijders met een zilverkleurige Audi in de omgeving van Eindhoven: houdt de cruisecontrol op de maximaal toegestane snelheid! De meeste bekeuringen komen namelijk uit Eindhoven. En de hoogste prenten zijn die voor zilverkleurige Audi’s.

Leasemaatschappij Business Lease analyseerde de bij hun binnengekomen 59.031 boetes. De Audi’s staan met stip op plek één met een gemiddeld boetebedrag van 69 euro. De meeste boetes voor leaserijders werden uitgereikt voor te hard rijden in de bebouwde kom. In Eindhoven kregen de bestuurders dus het vaakst een boete.

Mot met de baas over de Plug-in hybride

De Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) – u weet wel: uw eigen belangenbehartiger – constateert een toenemend aantal problemen en onduidelijkheden in afspraken tussen werkgever en werknemer over de plug-in hybride. De belangenbehartiger pleit voor een aangepaste autoregeling.

Steeds vaker wordt de vereniging geconsulteerd over discussies tussen werkgever en werknemer inzake de plug-in hybride auto’s. Wie betaalt de laadpaal? Wat gebeurt er met de laadpaal bij uitdiensttreding? Wat is de consequentie voor de berijder als deze de elektrische auto niet vaak genoeg oplaadt, of als de auto minder zuinig is dan verwacht in de leasecalculatie?