Serieus te nemen: serious gaming om u zuinig te laten rijden

Grote kans dat u als leaserijder op de een of andere manier al wordt getriggerd om zuiniger te rijden. Dan wel via een ‘rapportcijfer’ op het online dashboard van de leasemaatschappij, dan wel via een online cursus of misschien zelfs al met een spelletje… Serious gaming heet dit laatste. Het ministerie van Economische Zaken heeft TNO het zogenaamde E-Mission laten ontwikkelen.

Leaserijders van bijvoorbeeld LeasePlan hebben sinds enkele maanden de beschikking over een gelikte app waarop allerhande informatie over de auto en het rijgedrag in te zien is. Maar inzicht hebben is één ding, daadwerkelijk invloed uitoefenen op uw rechtervoet, is een andere zaak. Dat was de missie van TNO.

Nieuw 'spelletje": E-mission. Om u zuiniger te laten rijden

Nieuw ‘spelletje”: E-mission. Om u zuiniger te laten rijden

Het is de afdeling (schrik niet) Behavioural and Societal Sciences van TNO die in opdracht van het ministerie van Economische Zaken een game heeft ontwikkeld die via smartphone of tablet in de auto gespeeld kan worden. Opel Nederland werkt in dit TNO-project samen met een aantal andere participanten, waaronder leasemaatschappij ALD Automotive. Uitgangspunt van de game: leaserijders direct feedback geven op het rijgedrag.

Leuk en laagdrempelig

Volgens Guido Sluijsmans, Business Consultant TNO, blijkt uit diverse studies dat serious gaming applicaties gedragsverandering positief kunnen beïnvloeden. “E-Mission speelt in op de groeiende behoefte om het brandstofverbruik in de praktijk omlaag te brengen. Naast zuinigere voertuigen komen er ook steeds meer technische systemen op de markt die dit faciliteren. Wij willen de berijder via E-Mission bewust maken van de mogelijkheden om het rijgedrag aan te passen. Het is vernieuwend om dit te doen via de competitieve omgeving van een serious game, maar volgens ons biedt dit goede mogelijkheden om zuiniger rijden en dus minder CO2-uitstoot te stimuleren, op een leuke en laagdrempelige wijze.”

De E-Mission app heet eenvoudig te werken. Na ingelogd te zijn, kan de berijder thuis of in de auto een route instellen of selecteren en deze vervolgens activeren. Als deze route eenmaal meerdere keren is afgelegd (door de berijder zelf of door andere spelers) kan er een uitdaging worden aangegaan, met als doel het beter te doen dan de opponent op hetzelfde traject.

Schakelen en remmen

Tijdens de rit ontvangt de deelnemer – op veilige wijze – feedback op zijn rijgedrag, zoals acceleratie/deceleratie, schakelen en remmen. Na afloop van de rit eindigt de uitdaging en verneemt de berijder of hij het beter of slechter heeft gedaan dan zijn opponent. Met de verworven scores kan hij vervolgens beloond worden, bijvoorbeeld door een incentive van de werkgever of leasemaatschappij.

Uiteraard biedt deze game bij verdere doorontwikkeling ook de mogelijkheid om te delen via social media en is het een nieuwe tool om bijvoorbeeld wagenparkbeheerders te ondersteunen in het reduceren van brandstofverbruik van het actieve wagenpark.

Gedurende de afgelopen weken is de conceptversie van de game E-Mission in de praktijk getest. Naar aanleiding hiervan zal de game verder worden geoptimaliseerd en volgt er vervolgens een grootschaligere praktijktest, waarna het product op de markt gebracht kan worden. Andere participanten in dit TNO-project zijn partijen als ALD Automotive, DTV Consultants, Travelcard en V-TRON.

Lees ook:Leaserijders worden te weinig geïnformeerd over brandstofverbruik
Lees ook:Lease je eigen privéauto
Lees ook:Afkoopsom leasecontract vaak buiten proportie
Lees ook:Over leaseauto’s die gaan ‘zeilen’…
Lees ook:Schadevrije leasejaren lastig mee te nemen naar privéauto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.