Over leaseauto’s die gaan ‘zeilen’…

Nieuwe leaseauto’s zijn anno 2014 bijna allemaal uitgerust met een start-stopsysteem. In totaal is het driekwart van alle nieuw ingeschreven auto’s, meldt start-stop leverancier Bosch. Nieuwste vinding van dit bedrijf: de ‘zeilfunctie’.

Start/stopsystemen verminderen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot, heet het. In de Nieuwe Europese Rijcyclus loopt die besparing op tot vijf procent, in het stadsverkeer zelfs tot acht procent. Theoretische cijfers uiteraard. Uw redacteur verbaast zich regelmatig waarom de motor na een stop zo snel weer wordt gestart. Terwijl de brug nog gewoon openstaat…

De zeilende leaseauto...

De zeilende leaseauto…

Met de zogenaamde start/stopzeilfunctie zijn nog verdere besparingen mogelijk, zegt Bosch. Deze techniek zet de motor uit ook al is de auto nog in beweging. Bijvoorbeeld bij een lichte afdaling, wordt de motor gestopt. zodra de bestuurder het gas- of rempedaal aanraakt, wordt de motor opnieuw gestart.

Tests uitgevoerd door Bosch hebben aangetoond dat verbrandingsmotoren ongeveer 30 procent van de tijd nodeloos lopen. Dit impliceert dat de auto ongeveer een derde van de tijd gewoon kan ‘zeilen’. Klinkt allemaal plausibel. Maar niet zelden gaapt er tussen theorie en praktijk een brede kloof. We hopen het zelf binnenkort eens te mogen testen!

 

Lees ook:Leaseauto met ‘alles erop en eraan’ niet meer in trek
Lees ook:Dronken? Nee, hooikoorts!
Lees ook:Helft van alle leaseauto’s in 0 en 14%
Lees ook:De comeback van Peugeot op de leasemarkt
Lees ook:Ze rijden echt: Toyota’s driewielers i-ROADs en COMS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.