Leaseauto gestolen? U draait er niet voor op

De Hoge Raad moest er aan te passen komen, maar die heeft nu bepaald dat een werkgever zijn werknemer niet aansprakelijk kan stellen als zijn leaseauto wordt gestolen. Ook al had hij zijn sleutelbos (inclusief autosleutels) in de voordeur laten zitten tijdens het uitlaten van de hond…

sleutelbosKosten van dit ‘slordigheidje’? Ruim 11.000 euro. Het werd door de leasemaatschappij (LeasePlan) doorbelast aan de werkgever, pensioenuitvoerder APG. Die schoof de rekening vervolgens door naar de betreffende werknemer, een verzekeringsarts. Want in de leaseregeling stond immers: ‘Is de schade het gevolg van schuld, opzet of grove roekeloosheid, dan is werknemer voor het geheel van die schade aansprakelijk De schade zal worden verhaald op de werknemer door inhouding op het salaris.’Die regeling was gebaseerd op de verzekeringspolis (Euro Insurances). Een nogal strikte bepaling, oordeelde het Hof, waar bovendien de werknemer geen stem in had. Misschien had de goede man als de auto van hemzelf was, niet voor een dergelijke strikte verzekering gekozen.

Nadat eerder al een lagere rechtbank bepaalde dat de werknemer hier niet voor op mag draven, nu dus ook de Hoge Raad. Die stelt klip en klaar: berijders kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor schades waar zij zich niet tegen kunnen verzekeren.

Lees ook:Afkoopsom leasecontract vaak buiten proportie
Lees ook:Kladje voldoet niet als rittenadministratie: naheffing!
Lees ook:Mot met de baas over de Plug-in hybride
Lees ook:Geen bijtelling voor de deelauto
Lees ook:(Klein) leaseleed in nieuw leaseauto.blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.