Houd de spanning er in!

Ondanks moderne bandenspannings-monitoringssystemen rijden we massaal op banden met te weinig spanning, zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN). Dat levert al snel een remweg op van maar liefst 25% meer vergeleken met rubber op spanning. Al met 0,5 bar minder in de pneus raken we sneller van de weg. Tijd voor een campagne…

Een slimme bandenpomp ontwikkeld door Band Op Spanning

Een slimme bandenpomp ontwikkeld door Band Op Spanning

Veilig Verkeer Nederland (VVN) start vandaag deze bandenspanningscampagne vlak voor de start van de zomervakantie in samenwerking met Goodyear. De bandenfabrikant beweert dat zo’n 3,5 miljoen voertuigen op onderspanning rijden. Dat betekent ruim 40% van alle auto’s.

In 1 op 3 ongevallen kan de conditie van de band het verschil maken, stelt de producent van het zwarte ronde rubber. Maar is de huidige moderne leaseauto niet uitgerust met een bandenspannings-monitoringssysteem (TPMS, verplicht vanaf november dit jaar)? Dat mag wel zo wezen, maar een dergelijk systeem geeft pas een signaal bij ernstige onderdruk (vanaf 20% of +/- 0.5 bar). Dus wanneer er echt iets mis is. TPMS geeft in deze zin een vals veiligheidsgevoel, stelt Goodyear.

De tips van de rubberfabrikant: controleer de bandenspanning 1 maal per maand. Waarbij de voor- en achterband verschillende aanbevolen bandenspanning kunnen hebben. Controleer bovendien de spanning steeds voor vertrek dus wanneer de band koud staat. Want naarmate je meer kilometers rijdt met de band, warmt de lucht in de band op en zet deze uit.

De campagne ‘Houd de spanning erin’ van VVN en Goodyear zal de komende 6 weken extra aandacht besteden voor het belang van een correcte bandenspanning.

Lees ook:Leaserijder moet de autoverkoop weer eens redden…
Lees ook:Over leaseauto’s die gaan ‘zeilen’…
Lees ook:Ze rijden echt: Toyota’s driewielers i-ROADs en COMS
Lees ook:Rotterdamse parkeerkorting voor zuinige auto’s
Lees ook:Dronken? Nee, hooikoorts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.