Bijtelling zou hooguit 6% moeten zijn!

In september komt staatssecretaris Wiebes met zijn nieuwe plannen omtrent de autobelasting en bijtelling. Uiteraard wordt er al tijden druk gelobbyd door diverse partijen. Leasecoryfee Roel Hindriks, de man die leasing in Nederland zo’n beetje op de kaart zette,  heeft berekend dat 6% bijtelling de kosten voor privégebruik ruimschoots dekt.

geldVolgens Hindriks is het huidige uitgangspunt van de bijtelling al helemaal fout. De cataloguswaarde van de auto staat aan de basis. “Dat is principieel onjuist; de waarde van het privégebruik wordt in werkelijkheid bepaald door de kilometerafhankelijke kosten van de betreffende auto, tezamen met het aantal kilometers dat de auto voor privédoeleinden wordt gebruikt. De catalogusprijs van een auto is slechts voor een heel klein deel van invloed op de kilometerkosten.”

De 25% bijtelling is een veelvoud van de werkelijke kosten van privékilometers. In de berekeningen van Hindriks zijn de werkelijke kosten van 10.000 (extra) privékilometers voor de gemiddelde auto van de zaak ongeveer 1.800,- euro voor een benzineauto en 1.200 euro voor diesel. Dat komt neer op respectievelijk 6% en 4% van de consumentenprijs. De bedragen zijn inclusief de kosten van brandstofverbruik en BTW.

Hindriks: “Het autokostenforfait van 25% geeft voor deze auto een fiscale bijtelling van €  7.500 per jaar, oftewel 4 tot 6 keer meer dan de werkelijke kosten voor 10.000 km. Daarbij geldt dat kilometer gerelateerde kosten niet parallel lopen met de autowaarde; duurdere auto’s zijn relatief goedkoper (percentage van catalogusprijs) dan lager geprijsde auto’s.”

Ook de eigen bijdrage werkt nog eens lastenverzwarend voor de hardwerkende leaserijder. Hindriks vreest overigens dat Wiebes straks met een waterig compromis komt waarbij alle auto’s weer 20% bijtelling gaan krijgen. En de branche blijkt daar ook nog eens mee akkoord te gaan. “Onbegrijpelijk”, aldus Hindriks.

Meer berekeningen zien? Ga naar de site van De VNF.

Lees ook:CBS: forse verschillen in eigen bijdragen leaseauto
Lees ook:Smartphone kapot? Naheffing mét boete!
Lees ook:Helft van alle leaseauto’s in 0 en 14%
Lees ook:(Klein) leaseleed in nieuw leaseauto.blog
Lees ook:Porsche Cayenne (met stekker) voor 500 euro in de maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.